A Travellerspoint blog

Arequipa en Cañon del Colca

16 t/m 18 november 2006

all seasons in one day

Nadat we midden in de nacht waren aangekomen in Arequipa, hebben we onszelf verwend met uitslapen. We hebben een mooi hotel dat ligt aan de rivier. Het ontbijt op een terras in de zon aan de rivier was dan ook een heerlijk begin van de dag.

De ochtend hebben we besteed aan de planning van de komende dagen. Op basis van onze Trotter (handboek reiziger) zochten we een reisbureau dat gespecialiseerd was in trips naar Colca Canyon. Op het genoemde adres zat echter een ander bureau. Volgens de (nieuwe??) eigenaar (Pablo) was alleen de naam veranderd. Achteraf betwijfelen we dat… Maar we gaven hem het voordeel van de twijfel. We hebben een 2-daagse trip naar Colca Canyon geboekt. Het voordeel was dat dit een tour was met een kleine groep én met veel vrijheid. In de middag konden we lekker wandelen en er was geen groepsprogramma. We vonden Pablo een aardige kerel, dus hebben we ook gevraagd of hij een offerte kan maken voor Cusco. We boeken in elk geval ook vast een vlucht van Arequipa naar Cusco voor de ochtend na Colca Canyon.

Nadat één en ander geregeld is, gaan we de stad bekijken. Arequipa is een mooie stad. We lopen eerst naar Plaza de Armas. Dit is het centrale plein met daaraan de kathedraal. Rondom het plein is een prachtige zuilengang. Het schijnt dat het lijkt op Plaza Mayor in Salamanca. Nou, dan weet je het wel.

Vervolgens zijn we naar dé beziendswaardigheid van Arequipa geweest; het klooster Santa Catalina. Dit klooster werd gesticht in 1580 en is zo groot dat het een stad in een stad is. Het heeft eigen straatjes en pleinen. Voor de rijke Spanjaarden was het lange tijd mode dat één van hun dochters het klooster intrad (en als bruid van God een flinke bruidsschat meebracht). Bovendien mochten ze (max 4) dienstmeisjes of slavinnen meenemen. We zagen daarom in het klooster veel pracht en praal. Het gebouw zelf is prachtig, met allemaal verschillende kleuren en rondom veel bloemen. Momenteel leven er nog slechts 30 kloosterzusters. We doen een rondleiding met een gids. De gids is erg lang van stof en doet haar best er een spiritueel verhaal van te maken. Het verhaal raakt ons niet echt, maar we zijn wel onder de indruk van het geheel.

Na een lekkere pannenkoek op een leuk terras gaan we naar het Museo Santuarios Andinos. Een museum waar we werkelijk van onder de indruk zijn. De rondleiding van een uur begint met een filmpje over een belangrijke archeologische vondst; de ijsprinses Juanita. Juanita is een mummie die op 8 september 1995 is gevonden op de vulkaan Ampato op een hoogte van 6380 meter. Vermoed wordt dat dit mooie 14 jarige meisje 530 jaar lang op het ijs van de vulkaan heeft doorgebracht. Omdat de mummie door de kou was ingevroren is ze erg goed bewaard gebleven. Uiteindelijk zien we Juanita in dit museum, in een glazen vitrine dat ook meteen een diepvries is. Juanita is een mensenoffer dat door de Inca´s is gebracht in de hoop de goden positief te stemmen. Er werden zelfs kleine tempels en altaren bij deze offerplaatsen gebouwd. In het museum zien we dan ook verschillende voorwerpen die als offers bij Juanita zijn gevonden.

´s Avonds hebben we tradiotioneel gegeten. Richard heeft zich gewaagd aan de alpaca; een soort lama. Het lijkt op biefstuk maar bij nader inzien is het iets taaier. Ik neem struisvogel. Die schijn je (volgens de menukaart) rondom Arequipa veel te hebben, maar wij hebben ze niet gezien. Hij smaakte prima.

De volgende 2 dagen gaan we naar Colca Canyon. Het begon goed. Het busje dat ons zou halen, kwam 3 kwartier te laat. Vervolgens bleken we in de verkeerde bus te zitten, maar bij de eerste stop (na 15 minuten) konden we alsnog overstappen in de goede bus. De eerste stop was bedoeld om inkopen te doen ter voorbereiding op de hoogte, we gaan over een pas van 4800 meter. De gids raadt aan om cocabladeren en cocasnoepjes te kopen. Verder kun je er ook nog een energie-pil bij nemen. Wij beperken ons tot de coca-bladeren en de coca-snoepjes. Richard ´pruimt´ op een paar blaadjes, maar dat blijkt bepaald niet lekker. Ik begin er niet aan. Ik neem alleen de snoepjes, die smaken prima. Bij de volgende stop nemen we ook nog een flinke beker coca-thee. We dachten even te gaan vliegen, maar eigenlijk voel je er niets van. We hadden alleen niet echt veel last van de hoogte, dus wellicht dat het hielp. Rond 14:30 uur zijn we in Chivay, een dorpje in de Colca Canyon, waar we eerst samen lunchen. Om 16:00 uur worden we naar ons hotel in Chivay gebracht. Er is dus niet echt tijd meer voor onze wandeling, bovendien regent het een beetje. Maar we kunnen om 17:00 uur met de bus naar de warmwaterbronnen. Gezien het weer, klinkt dat prima. En dat is het ook. We badderen een uur lang in heerlijk warm water. ´s Avonds gaan we met z´n allen naar de Peina, waar typisch Peruaanse muziek wordt gespeeld, inclusief Peruaanse dansen. Op zich leuk, maar het was té toeristisch. Het publiek werd teveel betrokken en moest meedansen. Zo hebben wij dus ook weer eens gedanst.

De volgende dag zien we de Canyon eigenlijk pas echt. We vertrekken om 6:00 uur en via een stop, in een leuk dorpje, gaan we naar Cruz del Condor. Samen met een paar honderd andere toeristen zien we een paar condors boven de canyon vliegen. Het is erg mooi, maar ook hier is het erg toeristisch. Na een uur gaan we terug. We stoppen nog op een aantal viewpoint en krijgen nog wat uitleg van dat wat we zien. Maar we mogen niet te lang stoppen, want we moeten nog helemaal terug naar Arequipa. Dat bleek toch wat verder rijden dan Pablo ons had verteld. Vandaag is het eerst ongeveer 4 uur over een onverharde weg en dan nog 3 uur verharde weg.

Onze conclusie is dat Colca Canyon zelf erg mooi was, maar dat we teveel in de bus hadden gezeten voor de tijd dat we de Canyon hebben gezien. Bovendien bleek de groep te groot en daar zijn wij niet voor gemaakt. Achteraf hadden we 3 dagen naar Colca Canyon moeten gaan met een kleinere groep. Verder hebben we ook geconcludeerd dat Pablo niet helemaal leek te weten wat hij had verkocht, of hij heeft het ons niet eerlijk verteld. Hoe dan ook, voor ons was het de reden om niet in te gaan op zijn offerte voor Cusco. We kunnen het beter zelf regelen...

Plaze de Armas Arequipa.
cuenc_armas.JPG

Het klooster in Arequipa
Areq_klo1.JPG

Areq_klo2.JPG

Van Juanita mochten we helaas geen foto´s maken. De beelden laten we over aan de fantasie van de lezer.

Colca Canyon
Colca_canyon.JPG

Bijna overal langs de hele rand van de Canyon proberen vrouwtjes en kinderen dingen teverkopen. Maar ze gaan ook graag poseren voor een foto om daar dan vervolgens een paar solles voor te vragen.
Colca_sfeer.JPG

Het warmwaterbad in Chivay
Colca_piscina.JPG

Posted by anje 17:00 Archived in Peru Tagged tourist_sites

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login