A Travellerspoint blog

Cuzco

vanaf 19 november

all seasons in one day 20 °C

We vliegen van Arequipa naar Cuzco c.q. Cusco. Tijdens de tussenlanding in Juliaca is het zonnig, maar krijgen we te horen dat we voorlopig toch niet verder kunnen vliegen omdat het in Cuzco hondenweer is. Na zes weken prachtig weer, lijken we binnenkort voor het eerst de regenjasjes nodig te hebben, als we ooit nog in Cuzco komen…

Na anderhalf uur volgt het groene licht, fasten we onze seatbelts wat strakker, en vliegen we naar Cuzco, het centrum van het Inca-rijk, ´de navel van de wereld´, op 3400 meter hoogte. We stellen ons in op een gemene landing, maar het valt gelukkig mee. Als we onze ogen weer opendoen staan we veilig stil op het kleine vliegveld.

Wat de verschillende reisboeken ons over Cuzco hebben beloofd, klopt. Het is zelfs nog mooier en aparter dan we ons hadden voorgesteld. De Inca´s hadden Cuzco als hoofdstad. De meeste Inca-gebouwen en tempels zijn echter door de Spanjaarden vernietigd, en op de fundamenten van de afgebroken Inca gebouwen zijn kerken of kloosters gebouwd. Desondanks zijn er nog veel sporen te zien van de oude beschaving. Een groot aantal Inca-muren en fundamenten is nog duidelijk te herkennen. Bovendien is een aantal restanten kundig gerestaureerd, en zien we in de Kathedraal van Cuzco zelfs een officieel pardon uit 1981 van de koning van Spanje aan de Inca´s en de andere Indianen. Het spijt de Spanjaarden vijfhonderd jaar na dato toch echt wel dat er miljoenen Indianen zijn gedood en dat geprobeerd is om alle sporen van de oude beschavingen weg te wissen. Hasta mañana, amigos.

De Spanjaarden hebben van Cuzco overigens wel een echt meesterwerk gemaakt. Langs de Plaza del Armas staan schitterende koloniale gebouwen. De pracht en praal in de Kathedraal valt niet te beschrijven; er staan tientallen zilveren en gouden altaars, tabernakels en andere kerkelijke zaken, en de muren hangen vol met prachtige schilderijen. Het edelmetaal van de Inca´s, zoals de grote gouden lama´s, dat in Cuzco gevonden werd, is door de de Spanjaarden omgesmolten en verwerkt in de eigen kerken in Zuid-Amerika of in Sevilla of Santiago de Compostella.

Cuzco wordt gedurende een week onze uitvalsbasis voor bezoekjes aan diverse oude Inca-steden in de Heilige Vallei van de Inca´s, met als sluitstuk een bezoek aan Machu Picchu, de heilige en verborgen Inca-stad, die pas in 1911 werd ontdekt.

Daarnaast wordt ´de navel van de wereld´ onze uitvalsbasis voor een frequenter bezoek aan het toilet; de hoogte of het eten leiden namelijk tot tijdelijke uitval van een deel van ons reizigersduo.

Plaza de Armas Cusco
Cusco_Armas.JPG

De kathedraal van Cusco
Cusco_kath.JPG

Het klooster in Cusco dat gebouwd is op de beroemdste plek van het Incarijk, op de zonnetempel of Coricancha.
Cusco_zontemp.JPG

Posted by capibara 17:38 Archived in Peru Tagged tourist_sites

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login