A Travellerspoint blog

Machu Picchu

24 en 25 november

all seasons in one day 17 °C

In 1911 is hoog in de bergen een verborgen en inmiddels verlaten Incastad gevonden, die postuum de naam Machu Picchu heeft gekregen. Omdat de Spanjaarden de stad nooit gevonden hebben, ondanks de geruchten over het bestaan ervan, is de stad relatief intact gebleven, hoewel de jungle de gebouwen in 500 jaar behoorlijk overwoekerd had.

Er zijn tegenwoordig drie manieren om Machu Picchu te bereiken; vier dagen lopen over de oude Incapaden c.q. de Incatrail, met de trein en bus, of een mix daarvan, zoals wij doen. Tijdens de echte Incatrail van 4 dagen, lopen de wandelaars, met gemiddeld 2 Peruanen per toerist voor het sjouwen van de bagage, de tenten en proviand.

We nemen de trein naar kilometer 104, waar we de laatste dag van de Incatrail lopen. Met twee andere Nederlanders, Ruud en Ria, en een gids maken we een prachtige wandeling door semi-regenwoud, en lopen we in totaal 14 kilometer, bergop en bergaf. Het is erg rustig op het pad, en we passeren een aantal andere Incaruïnes op de flanken van de berg. Bij de hoogste Incaruïne Wainay Wuayna zien we tientallen tenten van de wandelaars die de gehele Incatrail lopen. Ze zien er vermoeid uit.

Vanaf Wainay Wuayna lopen we naar beneden en bereiken we rond vijf uur de Zonnepoort, waarvandaan we Machu Picchu zien liggen, inmiddels verlaten door de honderden toeristen die de stad dagelijks bezoeken. Het is erg fraai, vooral omdat net op dat moment de zon doorbreekt en de oude stad sprookjesachtig verlicht. We bewaren het echte bezoek aan de stad voor een dag later. We dalen af naar Aguas Calientes, waar we ons onderkomen voor de nacht vinden.

De volgende dag staan we om vijf uur op, en staan we als een van de eersten aan de ingang van Machu Picchu, ruim voor de echte toeristenstroom die rond negen uur op gang komt.

Onze wandelgids leidt ons gedurende drie uur rond langs de belangrijkste gebouwen van Machu Picchu. Het is erg leerzaam. In Machu Picchu is o.a. de enige zonnewijzer gevonden die niet door de Spanjaarden is vernietigd, omdat de stad immers nooit gevonden is door de conquistadores. Ook de diverse tempels zijn in goede staat teruggevonden, en we krijgen zo een mooi beeld van deze Incastad, waarvan nooit zeker zal zijn wat de Inca´s exact in de stad deden, omdat er geen geschriften van zijn. Waarschijnlijk was het een belangrijk administratief en religieus centrum.

Halverwege de ochtend lopen we zonder gids door Machu Picchu, maar hebben we inmiddels wel de regenponcho´s aangetrokken, want het regent behoorlijk. We lopen nog naar een oude Incabrug, die tegen een steile wand is aangebouwd. Toeristen mogen de brug, na een aantal ongelukken, niet meer zelf lopen.

Aan het eind van de middag nemen we de trein en bus weer terug naar Cuzco.

De trein waarmee we naar km 104 rijden.
Mapu_trein.JPG

Tijdens de wandeling.
Mapu_trail1.JPG
Mapu_trail2.JPG

De Incaruïne Wainay Wuayna tijdens de wandeling.
Mapu_trail3.JPG

Tijdens de wandeling zien we prachtige bloemen waaronder veel orchideeen.
MP_6.JPG

En hier hebben we het allemaal voor gedaan. Het prachtige uitzicht op een verlaten Machu Picchu.
MP_1.JPG

In Machu Picchu lopen ook lama's die, net als wij, rustig over het Inca-pad wandelen.
MP_2.JPG

De toegangspoort tot Machu Picchu.
MP_3.JPG

De zonnewijzer.
MP_4.JPG

Toch jammer dat het ging regenen en we onze regenjassen en pocho{s aan moesten.
MP_5.JPG

Posted by capibara 09:05 Archived in Peru Tagged tourist_sites

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login