A Travellerspoint blog

Bolivia

Copacabana (de kennismaking met Bolivia)

29 en 30 november

all seasons in one day 9 °C

We reizen met de bus van Puna in Peru naar Copacabana in Bolivia. Althans dat denken we als we ons melden op het busstation van Puno. Bolivia staat bekend om de vele stakingen, en tijdens onze eerste (aanstaande) kennismaking met Bolivia, vallen we met de neus in de Andes boter. Er wordt namelijk vandaag voor minstens 24 ur gestaakt aan de Bolivaanse kant, en de buschauffeur wil ons wel bij de grens afzetten, maar daarvandaan is het nog 7 kilometer wandelen. We nemen de gok, en met een groepje van tien lotgenoten verlaten we de bus bij de grens. We ondergaan de zeer soepele grensformaliteiten, en staan ineens in Bolivia, waar we ons instellen op een lange wandeling. We zetten ons schrap.

Gelukkig wordt de Boliviaanse soep ook niet zo heet gegeten, en staat er een scharminkelig minibusje bij de grens, met niet alle ruiten op de juiste plek, maar wel met een chauffeur die ons best naar Copacabana wil brengen. Uiteindelijk gaat de tocht heel soepel en bereiken we het kleine Boliviaanse badplaatsje aan de oevers van het Titicacameer.

We dumpen onze tassen in het hotel waar we morgen zullen slapen, en gaan met elk een schone onderbroek en toilettas, met een bootje naar Isla de Sol waar we de komende nacht zullen slapen. Isla del Sol is het grootste eiland in het meer, en is de bakermat van de legende over het ontstaan van het Incavolk (en wat volkeren ervoor). Rond het eiland zijn namelijk ooit de Adam en Eva van de indianen uit het Titicacameer het eiland opgekropen.

Het uitzicht vanaf het terras van ons simpele hotelletje is magnifiek. We overzien een gedeelte van het meer, en zien in de verte Peru liggen. Tijdens een korte en ijskoude avondwandeling zien we aan de andere kant tientallen besneeuwde bergtoppen van de Boliviaanse Andes.

Tijdens de avondwandeling ontmoeten we ook nog een hippie uit Brazilië, die vraagt of we interesse hebben in Mary Jane. Mary Jane? Na vier keer vragen snappen we dat hij marihuana bedoelt, en lopen we door. Bolivia is nogal in trek bij hippies, die geraakt lijken te worden door een bepaalde spiritualiteit, waar wij alleen maar een gure wind voelen.

We slapen een nacht op Isla del Sol, om extra tijd te hebben voor een wandeling over het eiland. Als we wakker worden regent het echter behoorlijk hard. Na wat getwijfel en gehuld in windstoppers, regenjasjes én regenponcho´s maken we toch nog een aardige wandeling over het eiland, langs een aantal archeologische zaken, zoals de Tempel van de Zon. Het valt tijdens de wandeling op dat de Boliviaanse indianen niet erg enthousiast worden als er een foto van ze wordt gemaakt, wat in Ecuador en Peru niet zo moeilijk was.

Aan het eind van de middag nemen we de boot terug naar Copacabana, waar we ondervinden dat het stadje niet de hele dag electriciteit heeft. We eten bij kaarslicht.

Als er na acht uur weer stroom is, checken we onze mail, en hebben we een ´important´ bericht over onze vlucht van de dag later, die ons vanuit La Paz naar de jungle moet brengen; de vlucht is gecanceld, want er wordt gestaakt…

Terug in het hotel treffen we de receptionist en een paar van zijn vriendjes redelijk aangeschoten aan.

We douchen koud, voor het eerst deze reis.

De tempel van de zon op Isla del Sol:

copa_2.JPG

Samen op de foto voor de Maagd van Copacabana (waardoor het stadje een bedevaartsoord is):

copa_3.JPG

De pont tijdens de overtocht naar La Paz:

copa_1.JPG

Posted by capibara 16:33 Archived in Bolivia Tagged tourist_sites Comments (0)

(Entries 6 - 6 of 6) Previous « Page 1 [2]