A Travellerspoint blog

Brazil

Angra en Ilha Grande

16 februari t/m 27 februari

sunny 33 °C

De laatste twee weken laten we de teugels helemaal vieren en gaan we echt op vakantie. We gaan eerst drie dagen naar Angra dos Reis, tweehonderd kilometer onder Rio, op het vaste land aan de Costa Verde, de groene kust. Ons hotel ligt aan een aardig strand dat tijdens Carnaval helemaal vol ligt. De hele dag horen we (heel hard) muziek met teksten over “Carnaval y Futebol” (uit te spreken als “Voetjebol”). Het is gezellig. In Angra gaan we naar een Carnavalsoptreden, dat om twaalf uur ’s avonds begint, maar waar de muziek ons eerlijk gezegd niet lang kan bekoren; het is geen samba met sambadanseressen, maar meer een soort moderne dansmuziek met veel rappen. De Brazilanen gaan wel uit hun dak.

Vervolgens gaan we een week naar het eiland Ilha Grande, op een uurtje varen van Angra. Het eiland is een paradijs, met de mooiste stranden van Brazilië, heuvels met jungle, en een toeristisch dorpje met een paar aardige restaurants. We willen eerst vier nachten blijven, maar we verdubbelen ons verblijf.

We wandelen er een paar keer door de jungle, maar vaker nemen we een bootje dat ons in drie kwartier naar het strand van Lopes Mendez brengt, waar we zwemmen in kristalhelder water en poedelen in de sterke branding. Op het strand nemen we een paar keer de afgelopen reis door. We hebben er erg lang voor nodig. Twee keer worden we tijdens onze evaluaties gestoord door een tiental Mico’s; aapjes die niet groter zijn dan een centimeter of twintig (aangevuld met gestreepte staartjes van nog eens twintig centimeter).

Het strand van Angra dos Reis
Angra_1.jpg

Carnaval in Angra dos Reis
Angra_2.jpg
Angra_3.jpg

De stranden van Ilha Grande
Ilha_3.jpg
Ilha_4.jpg

Je moet goed kijken, maar hier zie je één van de aapjes die we op het strand van Lopes Mendez zagen.
Ilha_5.jpg

Het bootje waarmee we naar Lopes Mendez gaan.
Ilha_6.jpg

Het uitzicht tijdens een van onze wandelingen door de jungle van Ilha Grande.
Ilha_1.jpg
Ilha_21.jpg

De tuin van ons hotel met het mooie uitzicht.
Ilha_71.jpg

Posted by capibara 03:05 Archived in Brazil Tagged tourist_sites Comments (0)

Rio de Janeiro

12 februari t/m 16 februari

sunny 33 °C

We vliegen van Foz de Iguacu, aan Braziliaanse kant, in anderhalf uur met TAM naar Rio de Janeiro. We stijgen overigens pas op nadat er eerst een uur grondig naar de luchtregulering in het vliegtuig is gekeken, want er schijnt iets te haperen.

We gaan dus naar Rio, en dat voelt best een beetje spannend. We hebben namelijk diverse verhalen gelezen en gehoord over Rio, waarin de onveiligheid iets te vaak wordt genoemd. Er worden ongeveer drieduizend mensen per jaar vermoord en er zijn wijken waar de politie en het leger niet eens naar binnen durven. Bovendien hebben we een hotel gereserveerd in de wijk Copacabana, waar het volgens onze reisboeken ook niet altijd even veilig is, en waar je nooit iemand moet vertrouwen.

Omdat we ook hebben gehoord dat er zelfs oorbellen uit oren worden getrokken, nemen we het zeker voor het onzekere; we stappen zonder sieraden en piercings uit het vliegtuig. De taxirit van het vliegveld naar het hotel stelt ons niet erg gerust; bij elke afslag staat een politiewagen met zwaailicht en een paar zwaarbewapende agenten.

Gelukkig blijkt ons hotel prima, kan de kamerdeur op slot, en hebben we een grote kluis. Vanaf ons balkon werpen we een voorzichtige blik op het strand van Copacabana. We eten toch maar in het restaurant van het hotel.

De volgende dag wagen we ons op straat. Voor het eerst nemen we niet de grote fotocamera mee, die we in de kluis hebben gelegd, maar gaan we op pad met een kleine camera, die onopvallend meegaat, verstopt onder een T-shirt. Schichtig lopen we vanaf het hotel door een aantal winkelstraten richting de Copacabana boulevard, en eigenlijk worden we door niemand lastig gevallen. De spanning ebt weg.

Het strand is erg mooi en ligt lekker vol. De boulevard is 5 kilometer lang, heeft een opknapbeurt gekregen, en ziet er erg netjes uit, met mooie stalletjes waar kokosmelk met een rietje uit een kokosnoot kan worden gedronken. Naast de boulevard loopt een fietspad waar tientallen mensen joggen. Het voelt totaal niet onveilig.

Rio heeft geen bijzonder mooi historisch centrum, maar heeft wel de bovengenoemde stranden, het bij voetballiefhebbers bekende Maracana stadion, én twee van de mooiste uitzichtpunten ter wereld; de Corcovado, waar een witte Christus op zo’n 900 meter hoogte zijn zegen aan de stad geeft, en het Suikerbrood. We bezoeken beide wereldberoemde heuvels en het uitzicht is er inderdaad schitterend. Rio blijkt, landschappelijk gezien, de mooiste stad van de reis. De stad is gebouwd op de flanken van tientallen heuvels, die in de oceaan afdalen. Op een aantal heuvels groeit nog ongerept Atlantisch oerwoud, maar op de toppen van veel meer heuvels liggen de favelas, de sloppenwijken, waar 4 miljoen mensen wonen. Aan de voet van de heuvels liggen de baaien met prachtige lange stranden, zoals Copacabana, Leblon en Ipanema (waar een appartement met uitzicht op zee al snel meer dan een miljoen euro kost). Langs de stranden torenen hoge flats tot zover je kunt kijken.

We gaan richting het einde van de reis en we verlagen langzaam ons tempo. In Rio genieten we daarom ook van de stranden. Het is er erg gezellig. Ook de restaurants in Rio zijn prima. Het is in Brazilië de gewoonte om naar een buffetrestaurant te gaan. We smullen o.a. in “all you can eat” restaurant Marius (met absoluut het beste eten van de reis) en in een restaurant waar je je bord vult met om het even wat, om vervolgens een vast bedrag per kilo te betalen.

Omdat we vantevoren nogal huiverig waren qua veiligheid hebben we gepland dat we Carnaval niet in Rio doorbrengen, waar we op dat moment best wat spijt over hebben. We verlaten Rio op vrijdag 16 februari, het begin van Carnaval.

De boulevard en het strand van Copacabana.
Rio_1.jpg
Rio_2.jpg

Het uitzicht vanaf Corcovado
Rio_31.jpg
Rio_4.jpg

Het uitzicht vanaf het Suikerbrood.
Rio_5.jpg
Rio_6.jpgRio_7.jpg

Het centrum van Rio.
Rio_8.jpg
Rio_9.jpg
Rio_10.jpg

Posted by capibara 02:39 Archived in Brazil Tagged tourist_sites Comments (0)

(Entries 1 - 2 of 2) Page [1]